La Mediterrània constitueix un espai geogràfic compartit per cultures històriques ben diverses que han experimentat evolucions extraordinàries en tots els àmbits i que estan unides per les característiques d'una geografia que és, alhora, una manera de relacionar-se amb l'entorn i amb el món i un espai d'intercanvis humans ininterromputs.
Catalunya forma part d'aquesta cultura mil·lenària desenvolupada a una i altra riba de la mar Mediterrània i comparteix amb els altres pobles un mateix corrent de realitats patrimonials alhora materials i immaterials.
Entre aquests valors cal tenir en compte, especialment, la producció agropecuària i pesquera, amb segles de tradició , evolucionada gràcies a l'experiència de les generacions, però fonamentada, sempre, en els fruits propis de la terra mediterrània. Aquesta saviesa agrícola i pesquera ha donat lloc a una alimentació que ha esdevingut tota una cultura de la cuina i de l'alimentació humana: l'anomenada dieta mediterrània. Es tracta d'una tradició alimentària de propietats indiscutibles per a la salut, que és elresultat d'una densa expressió cultural i simbòlica acumulada al llarg de les generacions. La dieta mediterrània és composta de cereals i derivats, llegums, fruita seca, fruita dolça, verdures i hortalisses. L'oli d'oliva hi té una rellevància fonamental. El consum moderat d'ous, carn i peix, i també dels productes lactis, n'arrodoneix la diversitat de la base alimentària, que s'acompanya amb un consum moderat de mostos i vins.
La dieta mediterrània és una forma cultural que cal preservar pel que té d'arrelament a la terra que la produeix, al treball de la gent i a la tradició de la cuina, en constant transformació però sense renunciar a l'origen mediterrani dels aliments. Però és, també, un patró alimentari que esdevé una font de salut indubtable.
La comunitat científica internacional, a partir dels seus estudis, ha considerat la dieta mediterrània un dels patrons d'alimentació més saludables del món. Les dades més recents de la recerca mèdica associen l'alimentació basada en els productes mediterranis amb una reducció evident de la mortalitat, en la mesura que estalvia cardiopaties causades per la pressió arterial excessiva o per excessos de lípids en la sang. S'han observat menys casos de diabetis en les persones que segueixen la dieta mediterrània i, alhora, una menor incidència de determinats tipus de càncer; l'obesitat també es redueix considerablement si hom s'até al patró alimentari mediterrani.
El Govern, per mitjà dels departaments més implicats en aquesta matèria, ha dut a terme accions diverses de promoció de la dieta mediterrània, la majoria de les quals s'inclou en el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l'activitat física i l'alimentació saludables (PAAS), reconegut explícitament per l'Organització Mundial de la Salut. El Pla inclou accions en els àmbits sanitari, educatiu, comunitari i laboral, en les quals participen les administracions locals de la nació.
Aquest impuls governamental a la cultura de l'alimentació mediterrània ha significat, des del punt de vista econòmic, la projecció dels productes agrícoles i pesquers, de les elaboracions culinàries, de la recerca en la millor producció, de la valoració de territoris i de paisatges, i de l'activitat hotelera a tot Catalunya. Les accions s'han basat en la protecció normativa dels productes alimentaris i en llur difusió per mitjà de les denominacions de qualitat i d'origen i de l'adhesió a l'Associació per al Desenvolupament de la Dieta Mediterrània.
Igualment, l'acció pública del Govern ha permès de crear i desplegar l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya, molts elements del qual formen part de la cuina i l'alimentació tradicionals catalanes i, doncs, de l'alimentació mediterrània, amb les múltiples manifestacions festives i gastronòmiques que, al nostre país, hi van associades i que han estat reconegudes i inventariades en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
Per la importància que la dieta mediterrània té per a la cultura de Catalunya i per al foment de la seva producció agropecuària, pels indubtables beneficis que aporta a la salut humana, per les oportunitats educatives que se'n desprenen i pels llaços simbòlics que trena amb els altres pobles de la ribera mediterrània, el Parlament de Catalunya manifesta el seu suport a la candidatura presentada per la Fundació Dieta Mediterrània davant la UNESCO a fi que la dieta mediterrània sigui declarada patrimoni immaterial de la humanitat.
Palau del Parlament, 2 de juliol de 2009