Notícies

Artur Mas no és investit president de la Generalitat en la segona votació

Dijous, 12 de novembre de 2015. Palau del Parlament

Mas intervenint en el debat

Parlament de Catalunya (Job Vermeulen). 2015

Vegeu la galeria d'imatges (74 imatge/s)

Artur Mas tampoc ha aconseguit avui ser investit president de la Generalitat en la segona votació, ja que no ha assolit la majoria simple de vots. És la primera vegada que el Parlament no elegeix un president en la primera o en la segona votació.

A favor de la investidura de Mas hi han votat els 62 diputats de Junts pel Sí (JxSí), i en contra, els 73 de la resta de grups parlamentaris: Ciutadans (C's), el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Catalunya Sí que es Pot (CSQP), el Partit Popular Català (PPC) i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). És el mateix resultat de la primera votació, que es va fer dimarts, en què el candidat necessitava la majoria absoluta. En no aconseguir avui la majoria simple, és a dir, més vots a favor que no en contra, tampoc ha pogut ser investit.

La presidenta, Carme Forcadell, d'acord amb la llei de la presidència de la Generalitat i del govern, iniciarà ara una nova ronda de consultes amb els grups abans de convocar un altre ple d'investidura. El Parlament pot investir un president de la Generalitat en el termini de dos mesos des de la primera votació, és a dir, abans del 10 de gener. En cas contrari, es dissoldria automàticament i el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, hauria de convocar immediatament unes noves eleccions, que s'haurien de fer entre quaranta i seixanta dies després de la convocatòria.

La votació d'aquest migdia ha estat pública per crida. Així, el secretari tercer, Joan Josep Nuet, ha cridat els diputats per ordre alfabètic, començant per Antoni Castellà (JxSí), tal com ha marcat el sorteig previ, i acabant pels consellers que són diputats, el president de la Generalitat en funcions i els membres de la mesa. En ser cridats, els diputats han expressat en veu alta des de l'escó el sentit del seu vot: "sí" o "no".

Mas i els grups han intervingut al ple
La sessió ha començat a les deu del matí amb la intervenció del candidat a la presidència. A continuació, ha estat el torn dels grups. Han intervingut, per aquest ordre, Inés Arrimadas (C's), Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell (CSQP), Xavier García Albiol (PPC), Antonio Baños (CUP) i Marta Rovira (JxSí). A continuació, Mas ha respost als grups, que després han tingut un nou torn.